Özellikle yeni evlenen çiftler için aile konutu çok sık konuşulan bir konudur. Aile konutu kaydı yaptıran ailelerin sayısı her grçen gün daha da fazlalaşıyor. Hal böyle olunca insanlar da merak ediyor; nedir bu aile konutu, aile konutu kaydı nasıl yapılır? Bilinmesi gerekenlere bir bakalım. İşte aile konutu hakkında nedir ve diğer soruların cevapları.
Aile konutu düzenlemesi son yıllarda en çok araştırılan düzenlemelerden biridir. Yeni evlenen veya evlenecek olan çiftler veya yeni ev alan aileler, aile konutu düzenlemesini çok merak etmektedir. Aile konutu için ilk bilinmesi gereken, aile konutu düzenlemesine başvuruda bulunulduğu zaman eşlerin her ikisi için de özel haklar sağlanmış olur.
Aile Konutu neye denir, nedir ve ne değildir, gelin kısaca açıklayalım. Ailelerin sürekli, uzun süreli ve kalıcı şekilde barınmak için kullandıkları ev aile konutu olarak tanımlanır. Ailelerin yaşamak amacıyla kullandıkları alan olarak tanımlanmaktadır.
Bir konutun aile evi yani aile konutu tanımı için uygun olmasının şartı içinde yaşayan çiftlerin evli olmasıdır. Bir konutua aile konutu denebilmesi için evlilik şartı sağlanmak zorundadır.
Aile konutunun teknik tanımı hukuki bir terim olduğu için Medeni Kanunun 194. maddesinde yer alır. Kanunun bu maddesine göre aile konutu tanımı, evli çiftlerin düzenli yerleşim amacı doğrultusunda kullandığı ve yaşadığı, barınmak amacıyla ikamet ettiği yer olarak nitelendirir.
Bir taşınmaz, gayrimenkul, aile konutu sayılabilmesi için sürekli yaşam şartı bulunur. Konutun ale konutu olabilmesi, içerisinde sürekli yaşam olması sayesinde mümkündür. Eğer, yazlık gibi dönemsel olarak kullandığınız bir konut veya konutlar varsa bu durumda aile konutu sayılmayacağını bilmelisiniz.
Aile konutu eşlerin her ikisine de özel haklar sağlamasına nedn olur. Aile konutu olarak kabul edilmiş bir emlak satışı, eşlerden her ikisinin de onayı alınarak yapılabilir. Her iki eş de onay vermezse satış yapılamaz. Eşlerden biri diğerinden onay alınmadan evi yani aile konutunu satarsa, yapılan satışın iptali için dava açılabilir.
Aile Konutu; sadece eşlerden biri tarafından başkasına devredilemez, her iki eş de diğerinin onayı olmadan aile konutunu başka bir kişiye kiralayamaz, devredemez ve satamaz. Aynı zamanda iki eşten biri, diğer eş açık onay vermedikçe aile konutu üzerindeki hakları tapuda sınırlayamamaktadır.
Eşler özellikle evlenme dönemlerinde aile konutu konusunda çok sık araştırma yaparlar. Aile konutu kaydı yapmak isteyen eşler ilk önce muhtarlığa gitmelidir.. Muhtarlıktan, oturdukları evin ikametgâh olduğunu gösteren bir belge alırlar. Daha sonra ikinci aşama olarak evli çiftler Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gitmelidir.
Tapu Sicil Müdürlüğü’ne giden evli çiftler, müracatlarını yaparak kurum tarafından talep edilen hangi işlemler varsa o işlemleri tamamlar. Tapu Sicil Müdürlüğü, işlemler tamamlandıktan sonra, “aile konutudur” ifadesini taşınmazın tapu kütüğünde bulunan şerhler hanesine düşerek kaydeder.
Aile konutu hakkında sormak ist…….