Kiracı tahliye işlemleri, yapılabilmesi için belirli kurallar dahilinde hareket edilmelidir. Bu kurallara uyulmadığı takdirde tahliye işlemi yapılamaz. Kurallara uyulduğunda ise işlemleri rahatça yapabilmek mümkündür. Bu kurallar kapsamında önemli bazı kriterler bulunur. Bu kriterlere dikkat etmek en önemli noktalardan biridir. Kira sözleşmesi ve haklı fesih nedenleri çok dikkat edilmesi gereken noktalardır.

Evde bulunan kiracı önceden bir sözleşme yapmış ve bu şekilde mi evi sahibinden kiralamış? Kiracının haklı fesih sebepleri gibi bir durum var olabilir mi? İşte, bu sorular evden kiracı tahliyesi konusunda çok önemli ve cevaplanması gereken sorulardır. Aksi takdirde kurallara aykırı hareket edilebilir. Bu da sizi haksız konuma düşürmekten başka bir işe yaramaz. 

satin-alinan-evdeki-kiracinin-tahliyesi-nasil-yapilir

Devam eden kira sözleşmesi var mı, yok mu ve kiracının haklı fesih sebepleri kriteri olup olmaması dikkat edilmesi gereken noktalardır. Satılan evdeki kiracının durumu nedir? Evi satın alan ve kiracı durumu ne olur? Görelim hep birlikte.

Bir başka kişiye satılan gayrimenkuldeki kiracıya ne olacağı, evdeki kiracının durumu, çok sık merak edilen konular arasında bulunmaktadır. Konut içinde, evde, hem kiracı olarak oturan insanlar hem de kiracılı ev satın alan kişiler konu hakkında iyi bir araştırma yapmalıdır. Bu araştırma sayesinde nelere dikkat edilmelidir sorusuna cevap olabilecek, dikkat edilmesi gereken önemli konular öğrenilebilir.

SATILAN EVDEN KİRACI NE ZAMAN ÇIKAR?

Satılan evdeki kiracının tahliyesi için her şeyden önce evi satın alan kişi kiracıya bir ihtarname göndermelidir. Konut satın alındıktan sonra kiracıya evin başkası tarafından satın alındığı durumunu bildiren ve tahliye talep eden bir ihtarname çekilmelidir. Bu ihtarname gönderilmez ise kira sözleşmesi şartları ile süreç devam eder. Bu demektir ki taşınmazın yani evin satışını takip eden 1 aylık süre içinde ihtarname gönderilmelidir. Eğer gönderilmezse kira sözleşmesi ne zaman bitecekse o zamana kadar kiracı evde oturmaya devam edebilir.

satin-alinan-evdeki-kiracinin-tahliyesi-nasil-yapilir-2021

İhtarname gönderilmiş ise her şey değişir. İhtarnamenin gönderilmesinden sonra kiracının evi tahliye etmesi için 6 aylık süre verilir. Satılan evden kiracının tahliyesi için bekleme süresi nedir, kiracıya tahliye için 6 aylık bekleme süresi verilmektedir.

SATILAN EVDEKİ KİRACININ HAKLARI NELER?

Satılan bir ev yani taşınmaz için kiracının hakları unutulmamalıdır. Kiracı, kirada oturduğu yer bir başkası tarafından satın alındığı zaman ne yazık ki kira sözleşmesi devam ediyor olsa da bekleme süresinin sonuna kadar evi boşaltmalıdır.  Kiracıya, taşınmazın yani oturduğu evin satıldığını bildiren ihtarname gönderilmesi halinde 6 ay içerisinde evden taşınması gerekir.

satin-alinan-evdeki-kiracinin-tahliyesi-yasal-olarak-nasil-yapilir-2021

Kiracı için ihtarname yollansa bile altı ay süren bekleme süresi bulunur. Altı ay boyunca bekleme hakkı olduğu için ihtarname çekilse bile evin yeni sahibi kiracıyı evden daha önce çıkartamaz.

Evin satıldığını ve tahliyeyi talep eden ihtarnameden sonra, kiracı 6 aylık süre geçtiği halde evi boşaltmaması durumu söz konusuysa tahliye davası açılır. Taşınmazın, ev, yeni sahibi kiracının tahliyesi için verilen zaman geçtiğinden dolayı tahliye davası sürecini başlatır. Eğer ihtarname gönderilmiş, bildirimler yapılmış ve 6 aylık bekleme süresi dolmuş ise dava açılabilir. Sonra tahliye davası ile kiracı evden çıkarılır. Kiracı veya ev sahibi olarak tahliye işlemleri hakkında bir problem yaşıyorsanız veya bir sorunuz varsa iletişime geçebilirsiniz. İsmiala emlak profesyoneli sitem sayesinde bana yazabilirsiniz. Hatta sorularınızı özel mesaj atarak bile sorabilirsiniz. Çekinmeyin